Jaké dřevo na terasu?

Mnoho zákazníků je nejistá při výběru dřeviny použité na stavbu terasy. Žádají o radu, zajímají je výhody a nevýhody jednotlivých druhů, chtějí slyšet doporučení a zkušenosti z praxe. 

Druhy dřeva používané na dřevěné terasy

Terasová prkna ze sibiřského modřínuNa trhu je totiž velmi široká nabídka dřevěných terasových prken – od dřevěných prken vyrobených z evropských dřevin, jako jsou smrk, borovice, modřín a další, přes tepelně upravená evropská dřeva (tzv. thermowood) – borovice, smrk, jasan aj.. Dále se setkáte s terasami ze sibiřského modřínu. A v neposlední řadě, se na našem trhu již více než 20 let používají terasová prkna z tvrdého tropického dřeva.

Jak se mezi touto nabídkou zorientovat a vybrat si pro sebe to nejlepší dřevo na terasu?

Mezi jednotlivými výše uvedenými dřevinami je velký rozdíl v mechanické odolnosti, životnosti a pochopitelně také v ceně.

Proto by si každý, kdo plánuje vybudování dřevěné terasy, měl rozmyslet, co od nové terasy očekává – zejména z pohledu životnosti terasy, vzhledu (viditelné či skryté uchycení), nároků na údržbu a kolik je do plánované terasy ochoten investovat.

 

Proč terasy z tropického dřeva vydrží déle?

Dřevěná terasa z borovice Thermowood

Životnost dřevěných teras je silně závislá na hustotě použité dřeviny. Zjednodušeně se dá říci, že čím vyšší hustotu dřevo má, tím je méně nasákavé a více odolné proti povětrnostním vlivům.

Dřevo s vyšší hustotou je tvrdší a tedy i odolnější vůči mechanickému poškození (manipulace nábytku na terase, obsluha grilu apod.).

Odolnost evropských dřevin

V tomto parametru nejvíce propadají používané evropské jehličnaté dřeviny (smrk, borovice, modřín) – i ty tepelně upravené. Jejich hustota dosahuje max. 450 kg/m3, zatímco hustota sibiřského modřínu se pohybuje okolo 650 – 690 kg/m3. Odolnost sibiřského modřínu je výrazně vylepšena vysokým obsahem pryskyřic. 

Tepelně upravené dřeviny jsou sice stabilnější, než jejich původní přírodní varianta, a mírně odolnější proti povětrnostním vlivům, stále se však jedná o stejně měkké dřevo jako před tepelnou úpravou a tedy i se stejnou tzn. nižší mechanickou odolností. (Více o materiálu ThermoWood)

  
U sibiřského modřínu se zas  musím počítat s tím, že v závislosti na povětrnostních a klimatických podmínkách i u něj dochází na povrchu k vytváření podélných prasklin a k prasklinám na koncích prken.

Odolnost tropických dřevin

Tropické dřeviny rostou ve velmi náročných podmínkách - vysoká vlhkost prostředí, neustálé útoky plísní a škůdců. Aby se ubránily, musely přizpůsobit svou strukturu - nejčastěji právě vyšší hustotou dřeva, někdy vyšším obsahem speciálních obranných látek.

Dřevěná terasa Softline z tropického dřeva

Nejměkčí z tropických dřevin, které se na terasy využívají, je teak (hustota cca 690 kg/m3). Teak však obsahuje vysoké procento přírodních olejnatých silic, které dřevo přirozeně chrání proti vlhkostí. Navíc se jedná o jednu z nejstabilnějších tropických dřevin. Proto je týkové dřevo tak ceněné.

Další tropické dřeviny nabízené na českém trhu jsou bangkirai, massaranduba, merbau, garapa, cumaru, ipe, faveira, iroko, itauba, osanga, akola a další. Tyto dřeviny mají hustotu ještě vyšší. Ty nejtvrdší tropické dřeviny (ipe, massaranduba) dosahují hustoty přes 1100 kg/m3, tj. zhruba dvojnásobku hustoty dubu, který je u nás považován za tvrdou dřevinu.

Jednotlivé tropické dřeviny se od sebe odlišují barvou, tvrdostí i objemovou stálostí (stabilitou). Některé z těchto dřevin, jako je bangkirai nebo massaranduba, mívají tendenci se kroutit. Proto je i mezi tropickými dřevinami dobré dát na radu odborníka a vybrat správnou dřevinu, která zaručí vaši dlouhodobou spokojenost.

Další informace o vybraných tropických dřevinách najdete v tomto článku.

Porovnání životnosti terasy a ceny terasových prken

Materiál Hustota Životnost Cena
Borovice cca 520 kg/m3 max. 5 - 8 let cca 500 – 650 Kč/m2
Modřín cca 600 kg/m3 max. 8 - 12 let cca od 650  750 Kč/m2
Sibiřský Modřín cca 690 kg/m3 cca 25 let a více cca od 1090 Kč/m2
Tepelně upravená borovice
(Thermowood)
podle dřeviny
od 470 do 520 kg/m3
cca 30 let i více cca od 1150 Kč/m2
Tropické dřeviny podle dřeviny
od 690 (teak) po 1150 kg/m3 (ipe)
30 – 50 let 1950 – 4000 Kč/m2

Tropické dřevo je tedy sice na první pohled nejdražší, tato cena však plně odpovídá jeho jedinečným vlastnostem, odolnosti a životnosti.


V horizontu 30ti a více let se investice do terasy z exotického dřeva nejen vrátí, ale i ušetříte. A pokud přeci jen preferujete dřevo z bližších regionů, můžeme doporučit terasy ze sibiřského modřínu, který nabízí velmi dobrý poměr ceny a odolnosti.

Přečtěte si také článek o tom, jaký vliv má stabilita dřevin na systém montáže terasových prken.

Nenašli jste v tomto článku informace, které jste hledali? Zavolejte nám na tel. č. 777 889 096 a my Vám rádi poradíme. V oboru dodávky materiálů pro dřevěné terasy se profesně zabýváme již přes dvacet let, a máme dlouholeté zkušenosti s různými materiály. Víme, co doporučit a před čím varovat, abyste byli s konečným výsledkem spokojeni.

Další informace a přibližnou cenovou relaci Vám také poskytnou naše produktové stránky s nabídkou dřevěných teras:

dřevěné terasy Softline odkaz do kategorie     dřevěné terasy z tropických dřevin - Screwline odkaz do kategorie

dřevěné terasy Sibiřský modřín odkaz do kategorie     dřevěné terasy Thermowood borovice odkaz do kategorie

Dřevěná terasa z tropického dřeva Detail terasových prken s úchytným systémem Softline z tropického dřeva Padouk Terasa z tropického dřeva okolo bazénu (Softline-Vetedy) Dřevěná terasa z tropického dřeva Garapa (klasická montáž skrz prkno) Dřevěná terasa i fasáda ze Sibiřského modřínu Dřevěná terasa z termoborovice Dřevěná terasa Softline z tropické dřeviny Ipe Dřevěná terasa z Merbau Dřevěná terasa z IPE Terasové prkno ze sibiřského modřínu