Ideální dřevěná terasa k bazénu a pod venkovní sprchu? Terasa Softline na terčích Buzon

Výběr vhodného materiálu pro venkovní terasu k bazénu nebo pod venkovní sprchu je důležité velmi dobře promyslet. Tyto podlahy musí splňovat mnohem vyšší kritéria než běžné balkonové terasy, po kterých se chodí v obuvi a které nejsou tolik vystavovány vlhkosti.

venkovní dřevěná terasa z Ipe Softline u bazénu

Jaké dřevo k bazénu nebo pod zahradní sprchu tedy zvolit?

1. Ptejte se po velmi odolném a stabilním dřevě

Dřevěná terasa kolem bazénu a pod zahradní sprchou je vystavována zvýšenému působení vlhkosti, nemluvě o tepelných šocích, pokud na ni pálí přímé letní slunce. Volte proto dřevinu s vyšší hustotou, vysokou stabilitou, případně s vysokým obsahem přírodních olejnatých silic, které dřevo před vlhkostí chrání.

Tato kritéria splňují zejména tropické dřeviny, z nichž nejznámější používanou ve vlhkých venkovních i vnitřních prostorách je teak. Ne nadarmo se již po staletí používá při stavbě palub lodí a jachet. Vzhledem k jeho vysoké ceně však budete možná hledat dostupnější alternativu. Tou může být např. padouk, ipe či merbau.

Teak

dřevěné podlaha z teaku kolem bazénu Teak je tropická dřevina z jižní, jihovýchodní Asie především z Barmy a Indonésie (lat. Tectona grandis).Je vyhledávanou a ceněnou dřevinou medově hnědé barvy s pravidelnou kresbou. I když není příliš tvrdý (jen 680–720 kg/m3) je velmi stabilní (objemově stálý) za každého počasí. Obsahuje přírodní oleje s antimykotickými vlastnostmi, které zabraňují trouchnivění a následnému poškozování dřeva. Je proto přímo předurčený pro kontakt s vodou – hodí se tedy především k bazénům a vířivkám. Tradiční je jeho použití při stavbě palub lodí (zejména jachet), ale také na zahradní nábytek i interiérové podlahy včetně těch do koupelny. Teakové terasy mají životnost až 30 - 40 let.
 
 
 

Padouk

venkovní dřevěná terasa kolem bazénu - Softline Padouk

Padouk je tropická dřevina (lat. Pterocarpus soyauxli) pochází z Kamerunu a Pobřeží slonoviny. Stromy dosahují výšky 50 metrů a v průměru mají až 150 cm. Dřevo Padouku je od přírody korálově červené, takže vypadá jako natřené lazurou. Dřevina je výjmečně stabilní a odolná, plná mastných silic, tím dřevo odpuzuje vodu a hodí se podobně jako teak do "mokrých" provozů – bazény, vířivky, na venkovní sprchy apod. Je vysoce odolné vůči hnilobě, termitům a jinému hmyzu. Padouk se vyznačuje vysoce exklusivním vzhledem výrazné barvy i kresby dřeva. Původní jasně červená barva se rychle mění na fialověhnědou a následně šedého odstínu. Životnost teras z padouku se pohybuje kolem 30 - 35 let.
 
 
 

Merbau

venkovní dřevěná terasa z Merbau u zahradního jezírka

Merbau (latinsky Intsia bijuga) je dřevina původem z jihovýchodní Asie (především Indonesie, Malajsie). Vyniká hnědou až tmavě červenohnědou barvou a svými vlastnostmi patří mezi nejkvalitnější dřeviny. Je odolná vůči hnilobě. Její hustota dosahuje 820– 870 kg/m3. Merbau je vysoce stabilní dřevina s tangenciálním sesycháním 4,4 % a radiálním 2,7 %. Je vhodná pro použití v exteriéru i interiéru. Při kontaktu s vodou zpočátku "krvácí" - vyplavuje látku tanin, která barví okolí. Po několika opakováních vyplavování ustává. Životnost teras z merbau se udává kolem 25 - 30 let.
 
 
 

Ipe

venkovní dřevěná terasa kolem bazénu - Softline IPE, Lanškroun

Ipe neboli brazilský ořech (lat. Handroanthus spp., dříve Tabebuia) pocházející ze střední a jižní Ameriky mimo jiné, plody bazilského ořechu jsou u nás známy jako para ořechy. Zajímavostí je, že dřevo ořešáku se používalo pro stavbu zaoceánských lodí. Ipe má zajímavou kresbu dřeva i barevnost - tmavě hnědočervenou barvu se záběhy černé nebo žluté a může se vyskytnout zelený povlak – lapacho. Ipe se vyznačuje se velmi vysokou hustotou (1100 – 1200 kg/m3), jeho dřevo je těžké a tvrdé. Je vysoce odolné vůči hmyzu, vlhkosti a plísním a opotřebení. Díky tomu má nejdelší životnost, která se pohybuje až okolo 40 - 50 let.
 
 

 

2. Povrch dřevěných prken by měl být bezpečný – tedy hladký a bez třísek i po čase

venkovní dřevěná terasa z Padouku Softline u bazénu

Dalším klíčovým kritériem při volbě dřeva na terasu k bazénu je jeho bezpečný povrch. Po své dřevěné terase u bazénu nejspíš plánujete chodit naboso, možná si na terasová prkna budete chtít také občas sednout či lehnout. A jistě by vás nemile překvapilo, kdybyste si při tom zadřeli třísku, poranili se o ostrou prasklinu na boku prkna nebo si o terasu poničili plavky.

Proto si nechte při výběru dřeviny poradit od zkušeného odborníka a dbejte i zde na vysokou kvalitu materiálu. Ne všechny dřeviny, třeba i ty odolné, mají totiž opravdu hladký a bezpečný povrch.
Například se ukázalo, že již od 90. let oblíbené dřevěné terasy z Bangkirai (exotická dřevina pocházející z jihovýchodní Asie) jsou sice velmi tvrdé a odolné, na povrchy kolem bazénů nejsou však úplně vhodné. Bangkirai totiž pouští třísky a s drsnějším povrchem je nutné počítat i u dřevin Cumaru a Faveira Amargosa.
Ani naše běžné dřeviny nejsou zcela bezpečné. Zejména dřevěné terasy z jehličnatých dřevin (borovice, smrk, modřín apod.) s hojným výskytem suků, mohou být rizikové. Suky totiž časem suchem vysychají, popraskají a na povrchu dřevěné terasy se vytvoří ostré hrany, o které se při chůzi na boso můžete velmi snadno poranit. To platí bohužel i pro sibiřský modřín, který je pro svou výhodnou cenu v posledních letech oblíbeným materiálem pro stavbu teras a který také pouští třísky.

Jako nejlepší volba se proto nabízejí dřevěné terasy Softline. Splňují všechny zmíněné podmínky, jsou vysoce funkční a komfortní a navíc mají krásný vzhled. Díky zcela skrytému uchycení Softline, které je umístěno pod prkny, nedochází při montáži k narušení prken a jejich povrch je velmi příjemný, hladký a bezpečný. Nemusíte se proto bát po nich přejít bez bot, posadit se, či si na nich mohou bezpečně hrát i malé děti.

Terasová prkna Softline jsou vyrobena z vybraných, vysoce kvalitních tropických dřevin, jako jsou například Teak, Merbau, Padouk, Ipe, které nepouštějí třísky, jsou vysoce stabilní, odolné a vyznačují se dlouhou životností. I úklid těchto teras je snadný. Terasová prkna nejsou drážkovaná a nedrží se v nich tedy ani nečistoty.

Náš tip: Řešení přístupu k výpusti terasy (odtoku pod venkovní sprchou) pomocí systému Softline

Na jedné z realizací z roku 2015 si můžeme ukázat, jak je možné snadno, elegantně a zejména funkčně vyřešit přístup k výpusti pod terasou.
V místě odtoku byla při pokládce použita pouze krátká část terasového prkna, která je díky systému uchycení Softline snadno odnímatelná. Jedinečnost systému Softline umožňuje totiž pozdější „odcvaknutí“ prkna z klipu bez nutnosti demontáže dřevěné terasy a po vyčištění výpusti jeho opětovné nasazení zpět. To by u jiných systémů montáže dřevěných teras nebylo bez nového vrtání atp. možné.
Přitom na dokončené dřevěné terase je toto místo v podstatě neznatelné, zatímco klasický poklop by byl mnohem více viditelný a i technicky náročnější, co do řešení. Přístup k výpusti je tedy kdykoliv dostupný.

Otevřený přístup k výpusti terasy  Neviditelný přístup k výpusti terasy

3. Nezapomeňte na kvalitní pokládku

Vhodně zvolený materiál je důležité podpořit také kvalitní pokládkou. Pro lepší odvodnění, izolaci od vlhkého podkladu a případnou úpravu výšky či spádu je vhodné podkladní konstrukci dřevěné terasy podepřít nastavitelnými terči Buzon. Terasa je pak lépe provětrávaná, což ještě dále prodlužuje životnost terasy. Navíc lze prostor vzniklý pod prkny velmi šikovně využít pro rozvody vody k venkovní sprše či bazénu.

Výpusť pro odtok vody pod terasou v prostoru pod terči Buzon prostor pod terasou lze využít pro rozvody vody či kabely

Dřevěné terasy Softline na terčích Buzon jsou proto ideálním řešením pro dřevěnou terasu k bazénu a dokonale souzní s kvalitními venkovními sprchami.

Dřevěná terasa kolem bazénu - Softline Ipe, Praha Detail rohu dřevěné terasy u bazénu - Softline Ipe, Lanškroun Terasa u bazénu Softline Padouk Dřevěná terasa Softline Teak kolem vnitřního bazénu Popraskaná dřevěná terasa ze sukaté dřeviny Seschlý a prasklý suk dřevěné terasy Odnímatelná část prkna zajistí snadný přístup k výpusti terasy I po opětovném nasazení je místo výpusti téměř neznatelné