Způsoby montáže dřevěných teras

V pokračování naší série článků o dřevěných terasách se tentokrát zaměříme na otázku:

Montáž dřevěné terasy 

Jak stabilita dřeva předurčuje způsob montáže dřevěných teras?

 

Rozměrová stabilita dřeviny - její míra sesychání a bobtnání, tedy jak dřevo reaguje na změnu atmosferické vlhkosti – hraje významnou roli zejména v otázce postupu montáže terasových prken. Pokud bychom totiž zvolili málo stabilní dřevinu a uchytili ji pomocí tzv. skrytého spoje, došlo by po čase v důsledku změny rozměru prkna k jeho uvolnění a rozpadu terasy.

 

Jaký typ montáže tedy zvolit?

 

Klasická montáž vrutem skrz terasové prkno do podkladního roštu

Nejběžnějším typem montáže terasových prken je klasické přichycení prkna k podkladnímu roštu „přišroubováním“ shora. Někdy se tento způsob označuje i jako "přiznaná" montáž.

Tento typ montáže je nutný u všech evropských dřevin (tepelně neupravených), sibiřského modřínu a u některých méně stabilních (avšak tvrdých) exotických dřevin (například u garapy, bangkirai, massaranduby aj.), protože je nejbezpečnější. 

Vruty přitahují pochůzí prkna k podkladnímu roštu. Na výsledné terase jsou pak vidět hlavičky vrutů a povrch terasy je navrtáním narušen. U některých dřevin se  mohou časem objevovat třísky, v extrémním případně mohou prkna i praskat. 

Dřevěná terasa s klasickým uchycením shora skrz prkno - Sibiřský modřín  Dřevěná terasa s klasickým uchycením shora skrz prkno -Garapa 

 

Skryté uchycení prken pomocí spojek (klipů) a bočních drážek v prkně

Elegantnějším řešením, kdy nedocházím k narušení povrchu prken a nevznikají třísky kolem vrutů na povrchu prken - je skrytý spoj. Prvním typem skrytého spoje, který je využívám i pro dřevoplastové terasy, je montáž pomocí klipů vkládaných do drážky v boku terasového prkna.

Instalaci pomocí skrytého spoje je možná pouze u dřevin, které jsou dostatečně stabilní. Jinak totiž hrozí, že by při větším seschnutí dřeva došlo k uvolnění prken a rozpadu terasy.

Pro skrytý spoj se proto používají nejčastěji stabilní dřeviny jako jsou Ipe, Merbau či Teak. 

Možné je i použití tepelně upraveného evropského dřeva. Termickým ošetřením totiž dřevo získá právě větší objemovou stabilitu. Proto jsou dodávána i terasová prkna Thermowood z borovice s boční drážkou pro skryté uchycení klipem. Zklidněné dřevo nevytváří na klip takový tlak, jako tvrdá exotická dřeva. Jeho nižší odolnost vůči mechanickému opotřebení však zůstává stejná (viz článek Jaké dřevo na terasu?)

Skrytý spoj pomocí klipu v boční drážce prknaNávod montáže pomocí klipu HardWoodclip

  

Zcela skryté uchycení pod prkny – systém Softline® a Technideck® od firmy Vetedy (Lucembursko)

Špičkou v oboru dřevěných teras a systémech jejich uchycení je unikátní řešení od společnosti Vetedy. Z pohledu funkčnosti i estetiky se jedná o nejlepší řešení, které je na trhu dostupné. 

Systém uchycení Softline® a na něj navazující systém Technideck® přinášejí spoj zcela skrytý pod terasovými prkny, který je doslova neviditelný. U systému Softline jsou klipy z kompozitního materiálu našroubovány na podkladní rošt a skryty před zraky pod prkny. Tyto klipy, na které se prkno jednoduše nasadí, zároveň izolují terasové prkno od podkladního hranolu a prodlužují tím jeho životnost (to v případě bočního spoje není). Odpadá také riziko uvolnění prkna hrozící u instalace pomocí klasických bočních spojek.
Systém Technideck jde ještě dál, jelikož klipy jsou již předem instalovány v hliníkových kolejnicích a stačí tedy na ně prkna jen nasadit.

Narozdíl od bočního uchycení můžete jednotlivá prkna kdykoliv i po instalaci odebrat a vrátit bez jejich narušení či bez nutnosti rozebrání celé terasy zpět na původní místo. 

Instalace pomocí systémů Softline® a Technideck® je rychlá, přesná a čistá. Na povrchu terasy ani v mezerách mezi prkny nejsou vidět vruty a povrch je tedy esteticky čistý.

Terasová prkna pro systémy zcela neviditelného uchycení Softline® a Technideck® se nabízejí v těch nejkvalitnějších materiálech jako jsou Teak, Merbau, Ipe, Padouk, Cumaru či Termojasan. 

Mají dokonale hladký broušený povrch vhodný i pro bosou nohu dítěte a jsou proto ideálním řešením pro terasy kolem bazénů.

Dřevěná terasa systému uchycení SoftlineNávod montáže terasových prken pomocí systému uchycení Softline

S dřevěnými terasami máme mnohaleté zkušenosti. Rádi Vám proto s otázkou montáže dřevěných terasových prken poradíme.

Stačí napsat na info@fasadyaterasy.cz nebo nám zavolat na +420 777 889 096.

 

Rektifikační terče podepřou dřevěnou terasu

NÁŠ TIP:

Rektifikační terče BUZON usnadní vybudování terasy.

Nemusíte mít dokonale vyrovnaný povrch.

Terče BUZON vyrovnají i větší výškové rozdíly v podkladu, uchytí pokladní hranol a pomohou terasu vhodně naspádovat, aby byl zajištěn odtok dešťové vody.

Rektifikační terče BUZON jsou výškově nastavitelné až do výšky 1 metru a umožňují kompenzaci či nastavení sklonu až 10%.

Montáž dřevěné terasy Softline z padouku Dřevěná terasa Softline - Cumaru Dřevěná terasa Softline - padouk (po 14 dnech bez nátěru) Dřevěná terasa z Garapy (klasické ?přiznané? uchycení) Montáž dřevěné terasy z prken Garapa (montáž shora skrz prkno) Montáž dřevěné terasy Garapa (klasická montáž)