Thermowood - tepelně upravené dřevo

Thermowood, termowood, termodřevo – pod těmito názvy se skrývá tepelně upravené dřevo evropských dřevin (nejčastěji borovice, smrku, jasanu i topolu), které se stále v hojnější míře využívá v exteriéru pro dřevěné fasády i pro dřevěné terasy.

Thermowood pro své skvělé vlastnosti a dostupnost nachází široké uplatnění také v interiéru – zejména jako obložení vnitřních stěn saun, na výrobu saunového nábytku a vybavení, nebo u vnitřních bazénů.

Co je Thermowood?

Během procesu tepelné úpravy dřeva ThermoWood dochází k úpravě dřeva pouze pomocí tepla a vodní páry při teplotách v rozmezí 160 – 215 °C, a to bez působení jakýchkoliv chemických prostředků. Proces je tedy šetrný k životnímu prostředí a i výsledný výrobek je zcela ekologický.

Tepelné zpracování dřeva zlepšuje trvanlivost dřeva a i jeho fyzikální a mechanické vlastnosti.

Dřevěný obklad fasády Thermowood borovice

Přednosti materiálu Thermowood:

- výrazně snížená míra absorpce vlhkosti

- výborná rozměrová a tvarová stálost

- neobsahuje pryskyřice

- neobsahuje živiny, a proto odolává veškerým dřevokazným škůdcům a houbám

- vysoká odolnost vůči hnilobě (2. třída biologické odolnosti)

- lepší tepelně izolační vlastnosti dřeva

- lze použít i bez ošetření povrchu

- dlouhá životnost v exteriéru (minimálně 30 let)

Vzhled dřeva Thermowood

Tepelnou úpravou získává dřevo atraktivní tmavě hnědý karamelový odstín, a to v celém svém průřezu. Bez ošetření však, stejně jako dřevo přírodní, získává působením UV záření a povětrnostních podmínek šedou patinu a může drobně na povrchu praskat. Tomuto přirozenému procesu lze zabránit ošetřením plochy vhodným přípravkem.

Srovnání dřeva Thermowood s exotickými dřevinami

Jak již bylo uvedeno, tepelné zpracování dřeva výrazně vylepšuje biologickou odolnost evropského dřeva, zejména proti povětrnostním vlivům a škůdcům. Velmi pozitivní dopad má i na jeho objemovou stabilitu. Tyto vylepšené užitné vlastnosti prodlužující životnost dřeva staví Thermowood na úroveň tropických dřevin.

Tepelná úprava však nezvyšuje hustotu dřeva a nevylepšuje jeho tvrdost, a proto je termodřevo měkčí, křehčí a lehčí než dřevo exotické, které má přirozeně vyšší hustotu a tvrdost než evropské dřeviny.

Z tohoto důvodu je Thermowood vhodný především na dřevěné obložení, kde je kladen důraz zejména na stabilitu a dlouhou životnost spíše než na tvrdost a odolnost proti mechanickému poškození.

Thermowood dřeviny

Největší oblibě se zatím stále těší borovice thermowood – ať již thermoborovice severská, žlutá thermoborovice nebo finská thermoborovice. Méně známé, ale na dřevěné fasádní obklady skvělé, jsou dřeviny thermotopol, thermojasan či tepelně upravený smrk.

Dřevěné terasy Thermowood z finské borovice jsou oblíbené zejména pro svou dlouhou životnost (až 30 let) a výhodnější cenu v porovnání s dřevěnými terasami z exotického dřeva. Mají však v porovnání s exotickými dřevinami menší odolnost proti mechanickému poškození (např. zahradním nábytkem apod.).

Dřevěná fasáda Techniclic z thermowood borovice severské Dřevěné obložení domu z thermowood borovice Dřevěné obložení z topolu thermowood, systém Techniclic Dřevěný obklad fasády z thermojasanu s odstupem 5 měsíců Srovnání žlutá borovice thermowood a bez úpravy