Provětrávaná fasáda ze dřeva nebo dřevoplastu

Provětrávaná fasáda je jedním z nejlepších řešení zateplení domu. Tento systém instalace fasád ponechává mezi zdivem a vnějším fasádním obkladem domu mezeru, která zajišťuje správné proudění vzduchu a odvětrávání vlhkosti zdiva. Předchází se tak vzniku plísní a dochází i k regulaci optimální teploty v objektu.

Provětrávané fasády se instalují suchou cestou, mají dlouhou životnost a nabízejí velmi snadnou možnost opravy. Hodí se jak pro nové, tak i starší stavby, jejichž vzhled dokáží opět pozvednout.

Pro vnější fasádní obklad provětrávané fasády můžete použít dřevo i dřevoplast.

 

Dřevěná provětrávaná fasáda

Dřevěná provětrávaná fasáda se systémem uchycení Techniclic® nabízí velmi rychlou a přesnou montáž, dokonalé provětrání, dlouhou životnost a teplo přírodního dřeva. Fasádní obklad je vyroben z vysoce odolných dřevin – buď exotických (padouk, ayous, jaya, teak) nebo tepelně upravených dřevin (thermoborovice). V nabídce jsou také fasádní profily ze sibiřského modřínu. Tyto dřeviny není nutné pro zachování odolnosti a dlouhé životnosti ošetřovat impregnačními nátěry. Bez ošetření však dochází k postupné ztrátě původní barvy a dřevo získá stříbrně šedou patinu. Pro zachování barevnosti je potřeba dřevěnou fasádu pravidelně impregnovat.

V případě dřevěných fasád Techniclic jsou na výběr tři šíře prken dřevěného fasádního profilu, které lze na jedné fasádě kombinovat a vytvořit tak velmi moderní a neotřelý vzhled.

Alternativou jsou pak dřevěné fasádní profily z termoborovice a sibiřského modřínu s klasickým uchycením (montáž skrz prkno). I tyto se řadí mezi odvětrávané fasády domů. Při jejich instalaci dochází k navrtání fasádních prken a na výsledné ploše jsou viditelné hlavičky vrutů.

 

Dřevoplastová provětrávaná fasáda

Dřevoplastová provětrávaná fasáda (z wpc) je relativní novinkou. Dřevoplastový kompozit (wood plastic composite) je moderní materiál oblíbený v exteriérech zejména pro stavby wpc teras. Nyní je možné využít stejný materiál i pro provětrávanou fasádu domu.

Dřevoplastové fasádní profily jsou dodávány ve čtyřech atrktivních barevných variantách (dub, kaštan, jantar, šedá), jako hladká prkna o profilu, který umožňuje skryté uchycení k podkladní konstrukci.

Hlavní předností dřevoplastových fasád ve srovnání s dřevěnými fasádami je jejich bezúdržbovost. WPC fasády jsou odolné a stálobarevné a nevyžadují ani pro zachování barvy impregnaci. Jsou proto skvělým řešením například pro veřejné budovy s rozlehlejšími fasádami, kde by pravidelná údržba nátěrem byla náročná.

 

Více o sortimentu dřevěných a dřevoplastových fasád.

Dřevěná provětrávaná fasáda z Iroka Dřevěná fasáda Techniclic Instalace dřevěné provětrávané fasády se systémem Techniclic WPC fasáda šedá WPC fasáda Dřevoplastová fasáda Dřevěné obložení fasády ze sibiřského modřínu (Techniclic) Dřevěné obložení z Ayous (Techniclic)