Dřevěná fasáda Techniclic® – ukázková realizace montáže provětrávané fasády krok za krokem

Dřevěné obložení fasád je velmi oblíbeným designovým i funkčním vylepšením fasád rodinných domů.
Jednou z častých variant realizace dřevěného obložení je pouze částečné obložení fasády dřevem, nejčastěji se jedná o obložení podkroví nebo prostoru mezi okny.
Dojde tak k optickému rozbití jednotvárné plochy a oživení celého vzhledu fasády.

Na jedné z realizací dřevěné fasády se skrytým uchycením Techniclic® Vám nyní představíme, jak proces obložení dřevěné fasády probíhá, a to pěkně krok za krokem.

Dřevěná fasáda Techniclic - ukázka hotové provětrávané fasády

U této realizace byly fasádní profily instalovány vodorovně. Systém Techniclic umožňuje však instalaci také svisle. Zákazník má tedy na výběr z obou směrů montáže.

1) Příprava před instalací dřevěného obložení

V místě obložení je třeba nachystat pod zateplení konzole pro uchycení podkladního roštu (např. konzola Hilti FOX VI - rozměr dle tloušťky zateplení, tj. tloušťka zateplení + síla dřevěného podkladního hranolu). Následně firma, která realizuje zateplení fasády domu, doplní zateplení a perlinku i v této části fasády. Z konzolí po instalaci zateplení zůstanou viditelné pouze jejich konce pro uchycení podkladního hranolu.

Příklad: Zateplení bude silné např. 9 cm. Plánujeme vodorovnou pokládku prken a použití nejtenčího podkladního hranolu (26 mm). V tom případě jsou zapotřebí konzole o rozměru 120 mm (9 cm pro zateplení + 3 cm zbydou pro upevnění hranolu). Při svislém nasměrování prken je potřeba použít silnější hranol (42 mm), proto bude potřeba konzole delší.

Ideálně by příprava pro montáž dřevěného obkladu měla vypadat takto:

Instalace dřevěné fasády Techniclic - fáze přípravy (konzole a zateplení)

Tip: Pokud si přejete, aby bylo dřevěné obložení po realizaci ve stejné úrovni jako okolní zateplená fasáda (jako u této ukázkové realizace), je potřeba, aby bylo zateplení v místě obložení uskočeno a zbyl dostatečný prostor pro konstrukci dřevěné fasády a fasádní prkna.
V případě vodorovné instalace prken a použití nejtenčího hranolu o tloušťce 26 mm, se jedná o cca 60 mm (3-4 mm vyrovnání + 26 mm hranol + 10 mm držák klipu + 20 mm fasádní prkno), o které by mělo být zateplení s perlinkou v místě plánovaného dřevěné obložení uskočeno zpět. Toto je viditelné i na obrázku výše.
V případě svislého uchycení bude potřeba z důvodu silnějšího hranolu (42 mm) větší uskočení (cca 76  mm).

Nyní již přicházíme na řadu my a můžeme instalovat dřevěný fasádní obklad. 

Ptáte se nás: Máme již celou fasádu zateplenou a dodatečně bychom rádi doplnili dřevěné obložení na části fasády. Je to možné?
Ano, i pokud máte již celou fasádu zateplenou a uvažujete o dodatečném doplnění podobného částečného obložení, je to možné realizovat. Je však nutné vyříznout v zateplení otvory pro uchycení nosných konzol, tyto konzole přichytit a následně musí firma, která realizovala zateplení domu, opět v těchto místech zateplení a perlinku doplnit, aby se docílilo celoplošné izolace budovy. Poté se již může přikročit k montáži dřevěného obložení. Pokud je zateplení všude ve stejné úrovni, bude výsledný dřevěný obklad mírně předsazený - viz následující obrázek, kde byl dodatečně dřevem obkládán vstup na terasu. 

Dodatečně doplňované dřevěné obložení v Křesicích

2) Příprava podkladního roštu

Na konzole nejprve uchytíme podkladní hranoly z odolného dřeva, v tomto případě, kdy fasádní prkna klademe vodorovně, se jedná o hranoly z termoborovice o rozměru 26 x 68 mm. Ty budou sloužit jako podkladní konstrukce pro celou fasádu. 

Instalace dřevěné fasády Techniclic - uchycení podkladního roštu z hranolů z termoborovice

3) Zakrytí izolační fólií

Přidáme černou izolační difúzní fólii určenou pro obklad s otevřenými spárami (používáme fasádní fólie Delta), která chrání izolaci před deštěm, zavátým sněhem a dalšími škodlivými faktory v exteriéru. Zároveň však umožňuje fasádě dýchat a zachovává její větrání.

Ukázka montáže dřevěné fasády krok za krokem - zakrytí difúzní fólií

4) Instalace úchytného systému Techniclic® - držáků klipů, klipů a mezerníků

Nyní se v místě podkladních hranolů nainstalují držáky klipů Techniclic®, do nichž se nasunou klipy Techniclic® a nasadí zvolené mezerníky.

Velikost klipů Techniclic® je závislá na zvolené šíři fasádního profilu. Podle vybrané dřeviny jsou proto v nabídce 3 rozměry klipů - 60 mm, 100 mm a 140 mm. V našem případě se jednalo o klipy pro fasádní profily o šíři 60 mm a 100 mm, které jsme vhodně střídali. 

Mezerníky Techniclic® vymezují jednotnou a přesnou spáru mezi prkny. Opět je na výběr několik typů, od základního 5.5mm, přes 10mm, 20mm až po 30mm. Větší mezerníky dodávají fasádě odlehčenější dojem a zlepšují její provětrávání.

V případě naší ukázkové realizace padla volba na mezerníky o tloušťce 10 mm. 

A) Instalace držáků klipů Techniclic®

Montáž dřevěné provětrávané fasády - instalace držáků klipů Techniclic

B) Vložení klipů Techniclic® a mezerníků

Vložení klipů a mezerníků Techniclic při montáži dřevěné fasády

5) Nasazení dřevěného obkladu na klipy 

Dalším krokem je již samotné nasazení dřevěných fasádních profilů Techniclic® na připravenou konstrukci. Dřevěná prkna Techniclic mají na spodní straně předem vyfrézovanou drážku, díky které se přesně a pevně nasadí na připravené výstupky klipů.

V našem případě jsme zvolili fasádní obklad z tepelně upravené dřeviny Ayous a to v kombinaci dvou šíří prken - 60 mm a 100 mm. Kombinací prken se docílí zajímavějšího a živějšího vzhledu.

nasazení dřevěné profilu na klip Techniclic

Montáž dřevěné fasády - přichycení prken na systém Techniclic

6) Dokončení dřevěné fasády a možné ošetření ochranným nátěrem

Takto dokončíme celé obložení, které na závěr můžeme pro zachování barevnosti ošetřit ochranným nátěrem (např. lazurou Wigodecor). V případě neošetření dřevo postupně ztratí svou původní barvu a získá šedou patinu. Všechny dřevěné fasády Techniclic® jsou však vyrobeny ze dřevin, které jsou odolné proti povětrnostním vlivům a dřevokaznému hmyzu i bez nátěru. Jde tedy čistě o estetickou funkci.

Dokončená dřevěná fasáda se skrytým uchycením Techniclic horizontální instalace

 

Zaujala Vás tato realizace a rádi byste se dozvěděli o našich fasádách víc?  Kompletní nabídku dřevěných provětrávaných fasád i fasád Techniclic se skrytým uchycením najdete zde.

Částečné obložení fasády domu dřevěnými profily Připravený zateplený dům s konzolemi pro montáž dřevěného obložení Podkladní hranoly z termoborovice Zakrytí fasády difúzní fólií Instalace držáků klipů Techniclic a vsunutí klipů a mezerníků Dřevěné profily se díky drážce snadno nasadí na klipy Techniclic Na fasádě se mohou kombinovat různé šíře prken Dřevěná fasáda Techniclic nepotřebuje ochranný nátěr Detail hotového dřevěného obkladu Techniclic na boku domu Detail přední fasády domu s dřevěným obložením Techniclic Finální podoba dřevěného obložení Techniclic