Náš tip: Montáž dřevěné terasy z termoborovice skrytě pomocí HDS kleští

Uvažujete o termoborovici pro vaši venkovní terasu, ale nelíbí se vám, když jsou na jejím povrchu vidět hlavičky vrutů? Máme pro vás tip – skrytá montáž terasových prken pomocí HDS kleští.

HDS kleště 110-150 mm pro instalaci dřevěné terasy

Skrytá montáž terasových prken pomocí HDS kleští je zatím u nás novinkou. Nutno říci, že hlavním důvodem bude i to, že se tento postup nedá použít pro jakýkoliv materiál.

Jaká terasová prkna jsou vhodná pro montáž pomocí HDS kleští?

Podmínkou pro bezpečné a dlouhodobě trvanlivé použití tohoto typu spoje je vysoká stabilita dřeva (tím je vyloučena většina běžných evropských dřevin i sibiřský modřín), ale zároveň nesmí být ve dřevě příliš velké pnutí (tím se zas vylučují tropické dřeviny). Zbývají nám proto tepelně upravené dřeviny, mezi něž patří právě severská borovice ošetřená tepelnou úpravou ThermoWood.

Konkrétně je montáž pomocí HDS kleští skrytou variantou instalace pro terasová prkna o šíři 110 – 150 mm bez bočních drážek, která by se standardně uchycovala svrchu skrz prkno.

Pomocí HDS kleští, které nabízíme k zapůjčení, tak můžete instalovat tato termoborovicová prkna z naší nabídky:

Termoborovicové terasové prkno 26 x 117 mm

Terasové prkno z finské borovice Thermowood® 26 x 117 mm

Termoborovicové terasové prkno 26 x 140 mm

Terasové prkno z finské borovice Thermowood® 26 x 140 mm

(Pozn.: Terasová prkna s drážkou podél boku prkna se instalují pomocí klipů.)

Jak se instaluje terasa pomocí HDS kleští?

Pokládka dřevěné terasy za pomoci HDS kleští je přesná a nenáročná.

Instalace terasy pomocí HDS kleští

HDS kleště se nasadí na prkno v místě, kde jej chceme přichytit ke spodní konstrukci, a skrze montážní otvory na jejich čelistech se šikmo skrz bok prkna přišroubují speciálními nerezovými vruty k podkladnímu hranolu.

Kleště zároveň i vymezují přesnou a jednotnou mezeru mezi prkny, která umožňuje dřevu objemově pracovat při změnách vlhkosti a která by měla být velká minimálně 3 mm.

Předností tohoto způsobu montáže dřevěné borovicové terasy jsou právě menší mezery mezi prkny než je v případě skryté montáže pomocí T-klipů (u prken s boční drážkou), kdy jsou mezery větší a jsou v nich viditelné plastové klipy. 

A takto vypadá výsledek - skryté uchycení šikmo z boku prkna:

terasové prkno instalované pomocí HDS kleští       Prkna termoborovice instalované pomocí HDS kleští - detail

Pro více informací o instalaci termoborovice pomocí HDS kleští nebo i v případě zájmu o jiné dřevěné terasy nás můžete kdykoliv kontaktovat telefonicky i e-mailem.

Foto kleští a instalace: ESSVE

ESSVE HDS kleště 110-150 mm pro montáž terasových prken Instalace prkna pomocí HDS kleští - detail