Návod na montáž dřevěné terasy s neviditelným uchycením Softline®

Systém montáže venkovní dřevěné terasy Softline

Stavba venkovní dřevěné terasy se dá realizovat několika způsoby. Nejpropracovanějšími a nejkvalitnějšími jsou pak terasy se systémy Softline® a Technideck®, které pro montáž dřevěné terasy nabízí zcela skryté uchycení dřevěných terasových prken pomocí klipů, které jsou umístěny pod prkny. Jedná se o unikátní systémy pokládky dřevěné terasy vyvinuté lucemburskou společností Vetedy a ozkoušené na velkém množství dřevěných teras a pochůzích ploch – ať již soukromých či veřejných - již od roku 2001.

Montáž venkovní dřevěné terasy pomocí systému Softline® je snadná, přesná a zajišťuje skvělé provětrání terasy. Lze ji bez větších obtíží použít i pro stavbu dřevěné terasy svépomocí. Dřevěná prkna jsou izolována od podkladního hranolu, čímž se ještě více prodlužuje životnost a trvanlivost terasy. Terasová prkna nejsou nijak narušena vruty a jsou proto krásně hladká a bezpečná i pro chůzi naboso.

Příprava podkladu pro stavbu dřevěné terasy

Při pokládce terasy máte dvě možnosti usazení podkladního roštu. Jedním je položení podkladního roštu přímo na předem vyrovnaný, vyspádovaný a zpevněný podklad. Tato varianta klade velký nárok na kvalitní přípravu plochy pod terasou. Vždy je ale vhodné prkna ze spodu izolovat pryžovou podložkou.

Pokud máte terén pod terasou více členitý (např. větší výškové rozdíly) nebo potřebujete přesně plochu vyspádovat, využijte pro podepření a uchycení konstrukčních hranolů dřevěné terasy rektifikační terče. Rektifikační terče Buzon jsou výškově i sklonově nastavitelné podstavce a umožní na milimetr přesné upravení výšky i spádu. Ušetříte si tak plno práce s přípravou podkladu pod dřevěnou terasu, který nemusí být dokonale vyrovnaný a vyspádovaný. Díky terčům jsou navíc 

Podkladní rošt venkovní dřevěné terasy

Podkladní rošt dřevěné terasy podepřený rektifikačními terči BuzonPro uchycení podkladního hranolu na rektifikační terč se využívá držák hranolu – nejčastěji L držák hranolů PB-CLIP-KIT-5, který jednostranně přidrží hranol na hlavě terče (na dalším terči bude držák z druhé strany hranolu).

Dřevěné podkladní hranoly by měly být umístěny ve vzdálenosti 50 cm od sebe. Pokud je dřevěný podkladní hranol umístěn na rektifikační terče Buzon®, měly by terče podpírat hranol každých 70 cm délky hranolu. Tímto se zajistí dostatečná pevnost a stabilita podkladního roštu dřevěné terasy.

Jak probíhá montáž terasových prken systému Softline®

Stavba venkovní dřevěné terasy se systémem Softline® je velmi snadná, rychlá a hlavně na milimetr přesná. Dřevěná terasová prkna jsou v evropském závodě Vetedy vybavena přesně vyfrézovanými drážkami na spodní straně prkna, které skvěle zapadají na plastové klipy Softline. Aby na sebe terasová prkna navazovala a nevznikaly mezery, jsou na čelech vybavena polymerových perem, které se nasazuje do čelní drážky následujícího dřevěného prkna. Tím je zajištěna přesná a pevná podélná návaznost terasových prken. Výsledkem je terasa jedinečné estetiky (bez viditelných vrutů a mezer v podélném napojení) a komfortu.

Postup montáže venkovní dřevěné terasy Softline®

1. Přichycení klipu Softline® k podkladnímu roštu

Přichycení klipu Softline k podkladnímu hranolu

2. Nasazení dřevěného terasového prkna na klip Softline® - nejdřív nasadíme dřevěné prkno na klip svrchu a pak pohybem do strany prkno na klip upevníme.

Nasazení terasového prkna na klip nasazení terasového prkna na klip - upevnění

3. Montáž dalšího klipu Softline® na podkladní hranol – následující klip je vždy přesně navazuje na předešlý klip, není mezi nimi ponechána žádná mezera. Mezera mezi terasovými prkny je přesně vymezena klipem.

Montáž dalšího klipu Softline na podkladní hranol

4. opakování bodů 2. a 3. až po dokončení dřevěné terasy

5. Na délku jsou prkna napojena pomocí polymerového pera.

napojení terasových prken na délku

Systém Softline®, resp. na něj navazující systém Technideck®, dodá vaší dřevěné terase krásu, komfort a dlouhou životnost.

Prohlédněte si náš široký sortiment dřevěných teras blíže.

Montáž venkovní dřevěné terasy se systémem Softline Montáž venkovní dřevěné terasy z Padouku Dřevěné terasy Softline - polymerové pero rektifikační terče pod terasy Rektifikační terče upraví i větší výškové rozdíly v podkladu