Jak se stavěla wpc terasa pro Ateliér Můj Domov – ukázková realizace krok za krokem

Na letošní jarní realizaci dřevoplastové terasy pro Ateliér Můj Domov bychom Vám rádi ukázali, jak taková stavba venkovní terasy probíhá, a to včetně řešení problému s výškově nejednotným podkladem pro terasu.

WPC terasa pro Ateliér Můj Domov

Původní prostor, který byl dosud využívaný pro posezení, vznikl v roce 2021 zabetonováním bazénku a vystupoval nad úroveň trávníku. Nebyl dostatečně prostorný pro potřeby zákazníka ani funkčně a vzhledově hezký. Bylo proto navrženo rozšíření terasy směrem k domu a po jeho boku. 

Video z průběhu montáže terasy najdete na instagramovém profilu Ateliér Můj Domov: Sestřih průběhu stavby WPC terasy pro Atelier Muj Domov

Výběr materiálu na terasu

Pro montáž této wpc terasy byla vybrána dřevoplastová prkna WPC Likewood 23 x 150 mm plného profilu v odstínu Terra, která mají vysokou odolnost a nosnost. Hlavním důvodem pro volbu dřevoplastu byl požadavek na co nejmenší náročnost údržby – terasu bez potřeby natírání. Barvou dokonale zapadá k ke kamenným zídkám v zahradě, kamennému obložení na sloupu u domu i ratanovému nábytku, květináčům a košům, které si zákazník plánoval na terasu umístit. Plný profil pak zajistitl i vysokou nosnost pro větší zatížení nábytkem i početnější návštěvou.

Vzorky WPC prken Likewood 23 x 150 plný profil 

Video z přípravy a výběru materiálu na instagramu Atelier Můj Domov: Výběr materiálu

Příprava podkladu – štěrkové lože

Plochu s podkladem pro budoucí terasu bylo tedy potřeba zvětšit a v nové části upravit pro stavbu terasy. Zákazník si nechal připravit v části, kde byl původně trávník, štěrkové lože, na které jsme pak mohli novou dřevoplastovou terasu postavit. Ideálním podkladem jsou 2 frakce štěrku alespoň 25 cm hluboké.

Příprava štěrkového lože u Ateliér Můj Domov

Podkladní konstrukce pro dřevoplastovou terasu

Pro vytvoření podkladní konstrukce byl zvolen hranol z odolného tropického dřeva o rozměru 45 x 70 mm, který má dlouhou životnost a odolnost proti povětrnostním vlivům.

Vzhledem ke zmíněnému rozšíření plochy terasy bylo potřeba řešit nejednotnou výšku podkladu - nižší štěrkové lože a vyšší betonovou část.

Vedle domu byla proto vytvořena níže položená část terasy, pro plynulý přechod z interiéru. Zde byly podkladní hranoly usazeny na betonové patky přímo na štěrkové lože.

Konstrukce wpc teras v nižší části

Na úrovni hrany domu byl pak vytvořen schod a další konstrukce byla postavena na výškově nastavitelné terče Buzon, které vyvýšili terasu na milimetr přesně na úroveň betonové části na druhém konci prostoru.

Rozteč hranolů je pro tento materiál max. 40 cm, podle rozměru terasy.

Vytvoření schodu z podkladních hranolů pro montáž terasy Kostrukce výškově varovnaná pomocí terčů na úroveň betonové části Kostrukce výškově varovnaná pomocí terčů na úroveň betonové části

Montáž dřevoplastových prken

WPC prkna jsou na podélné boční straně vybavena drážkou pro skryté uchycení pomocí kovových klipů. Při instalaci se tak jejich povrch nenaruší navrtáním a zůstane krásně hladký. Prkna jsou oboustranná, z jedné strany hladká a z druhé jemně drážkovaná. Bylo pouze na zákazníkovi si zvolit, kterou variantu zvolí jako vrchní.

Ilustrační foto systému uchycení prken a nerezového klipu

Ilustrační foto klipu a systému uchycení wpc prken 

Z instalace wpc prken u Ateliéru Můj Domov:

Instalace wpc prkna u Ateliéru Můj Domov

Nyní již nebránilo nic položení prken na celé ploše.

Pokládka wpc terasy

WPC lišta pak začistila hranu schodu.

Dokončená a olištovaná wpc terasa

A takto krásně pak vypadá terasa po zabydlení majiteli – Ateliérem Můj Domov. Nechte se inspirovat na jejich profilech na Instragramu a Facebooku.

Zabydlená terasa u Ateliér Můj Domov

Více fotek z této instalace najdete pod článkem ve fotogalerii.



Zaujala Vás tato realizace a rádi byste se dozvěděli o našich dřevoplastových terasách víc?  Kompletní nabídka našich teras dřevěných i těch z dřevoplastu je zde.

WPC terasa u Ateliéru Můj Domov Ateliér Můj Domov - wpc terasa těsně po dokončení Ateliér Můj Domov - wpc terasa WPC terasa pohled svrchu Podkladní rošt wpc terasy Podkladní rošt wpc terasy na rektifikačních terčích Buzon Montáž wpc prken pomocí klipů Pokládka dřevoplastové terasy Hotová wpc terasa