Jak na dřevěné schody na terasu?

Při realizaci venkovních teras se poměrně často setkáváme se situací, kdy je kvůli svažitému nebo různě nerovnému terénu potřeba překonat výraznější výškový rozdíl. Ve těchto případech přichází do úvahy vytvoření schodů na terasu nebo dokonce přímo terasa schodovitá. Způsob řešení schodů v případě dřevěných (obdobně i wpc teras) závisí od stavu připravenosti podkladu.

Jak na dřevěné schody na terasu, pokud máme jako přípravu betonové schody

Asi nejsnazší situace pro pokládku dřevěných schodů k terase je situace, kdy máme jako podklad již předem nachystané betonové schody, schody z tvárnic či jiného stabilní vyrovaného podkladu ze starší venkovní podlahy.

Pokud je podklad dobře vyrovnaný, stačí vytvořit jednoduchou podkladní konstrukci z hranolů, kdy kopírujeme tvar schodů a napojujeme hranoly v pravém úhlu. Na ty pak již standardně ve vodorovném a svislém směru uchytíme terasová prkna. Pod vodorovné části hranolů je vhodné umístit izolační (a současně i tlumící) pryžové podložky, aby se dřevo nedotýkalo podkladu. Tím se prodlouží jeho životnost.

Podkladní konstrukce pro dřevěné schody na terasu z Garapy Dřevěné schody na terasu z Garapy

Ukázka: Stavba dřevěných schodů na terasu z Garapy v Dolní Lomnici (klasické uchycení prken montáží shora skrz prkno - viditelné vruty)

Pokud by terén nebyl dokonale vyrovnaný nebo např. poslední vodorovná úroveň byla jen vysypaná šterkem a přiléhal k ní betonový obrubník, můžeme si pro podepření hranolů vypomoci dílem betonové dlažby, v lepším případě rektifikačními terči, které nám nejen pomohou podepřít hranol v potřebné výšce, ale také mohou snadno a přesně doladit spád.

Konstruke dřevěného schodu pro terasu z Padouku (systém skrytého uchycení Softline) Dřevěné schody k terase z Padouku (systém skrytého uchycení Softline)

Ukázka: Montáž schodu na terasu z Padouku s použitím systému zcela skrytého uchycení prken Softline (bez viditelných vrutů)
Dřevěné terasy Softline umožňují velmi čisté provedení a začištění okrajů terasy bez narušení povrchu prken navrtáním a vruty.

Další ukázky tohoto řešení stavby dřevěných schodů najdete ve fotogalerii pod článkem.

Jak vytvořit schody na vyvýšenou terasu (bez vhodného schodového základu)

Trochu náročnější variantou je situace, kdy máme vysoký přechod na vyvýšenou terasu, který potřebujeme rozdělit na několik menších schodů a nemáme předem nachystaný kvalitní pevný schodovitý základ.

Osvědčilo se nám řešení, kdy si předem vytvoříme samostatnou odstupňovanou konstrukci z podkladních hranolů a tuto následně podepřeme rektifikačními terči (viz obrázek níže). Díky různým výškám terčů podepřeme konstrukci pod jednotlivými jejími stupni a tím zajistíme optimální nosnost a stabilitu. Ušetříme si také potřebu stavby kompletní schodové konstrukce v celé výšce a šířce.

Konstrukce z podkladních hranolů pro stavbu dřevěných schodů na terasu Dřevěné schody na terasu z Garapy (Záhořany)

Ukázka: Montáž dřevěných schodů na terasu z Garapy v Záhořanech. Předem jsme si nachystali odstupňované konstrukční díly z hranolů, které jsme následně podepřeli a uchytili na rektifikační terče. Na tuto připravenou konstrukci jsme poté kolmo pokládali dřevěná terasová prkna.

Další ukázky tohoto řešení stavby dřevěných schodů najdete opět ve fotogalerii pod článkem.

Usnadněte si stavbu schodů na terasu s výškově nastavitelnými podstavci Buzon

Jak již bylo zmíněno, velmi šikovným pomocníkem při výstavbě venkovních schodů na terasu a schodovité či vyvýšené terasy jsou rektifikační terče Buzon.

Příprava dřevěné terasy - montáž terasy na terče Buzon Instalace vyvýšené terasy na terče Buzon Rektifikační terče Buzon významně pomohou při stavbě schodovité terasy

Terče Buzon podepřou konstrukční rošt dřevěné terasy a snadno vyrovnají výškové rozdíly a nepřesnosti v terénu. Rektifikační terče Buzon pod terasy jsou nastavitelné milimetr po milimetru až do výšky kolem 1 metru. Pro nižší schod využijete nižší terč, pro vyšší naopak vyšší model. Na terče se přidá držák roštu, který uchytí stabilně podkladní hranol pro dřevěná terasová prkna. Terče také umožnují úpravu spádu terasy až do 5% sklonu. 

Více informací viz Rektifikační terče Buzon.

Náš tip: Rektifikační terče jsou skvělým řešením i pro stavbu schodů z venkovní keramické dlažby. Více viz U-BRS kolejnicový systém či zakončení PB-END pro svislé uchycení dlažby.

V případě, že problém se schody a jejich obložení dřevem či dlažbou řešíte i na své terase, neváhejte se na nás obrátit o radu.

Dřevěné schody na terasu z Garapy Podkladní konstrukce pro stupňovitou terasu na rektifikačních terčích Buzon Podkladní konstrukce pro stupňovitou terasu na rektifikačních terčích Buzon Konstrukce pro dřevěné obložení schodů Dřevěná terasa se schody (Dolní Lomnice), dřevina Garapa Dřevěná terasa se schody (Dolní Lomnice), dřevina Garapa Dřevěná terasa se schody (Dolní Lomnice), dřevina Garapa Příprava podkladu pro schody na terasu z Garapy Dřevěná terasa z Garapy - schody Dřevěná terasa z Garapy - schody Podkladní konstrukce z podkladních hranolů pro schody na dřevěnou terasu z merbau Podkladní konstrukce z podkladních hranolů pro schody na dřevěnou terasu z merbau Konstrukce schodu pro dřevěnou terasu Softline z Padouku Schod na dřevěné terase Softline z padouku (bez viditelných vrutů) Dřevěné schody ze sibiřského modřínu Dřevěné schody na terasu mohou být i zaoblené (Vetedy Group) Detail dřevěného schodu na terasu z Ipe - Softline Schodovitá dřevěná terasa Softline (Vetedy Group) Stupňovitá dřevěná terasa, Softline Ipe na terčích Buzon (Taurus Building) Dřevěné schodiště, systém Softline (Vetedy Group) Vstup se schody Softline (Vetedy Group) Terasa Softline, Ipe (Klassis, Turecko) Vyvýšená terasa se schody (Arkobois) Softline Padouk dřevěná terasa se schody (Parquet Services) Vyvýšená dřevěná terasa se schody, Softline Jaya (Arkobois)