Jaký počet terčů pod dlažbu potřebujete?

Terče pod dlažbu získávají stále větší oblibu při pokládce venkovní dlažby. Není ani divu. Celý proces totiž významně usnadňují a zpřesňují. Úspora je významná zejména co do (ne)přípravy dokonale vyrovnaného podkladu. 

Nastavitelné výškově rozpětí Buzon terčů pod dlažbu se navíc pohybuje již od 12 mm, a to až do výšky téměř 1 metru. Široký sortiment příslušenství pak řeší různé detaily a záludnosti, které se na stavbě mohou vyskytnout. 

Při plánování pokládky dlažby na terče je jedním z častých dotazů otázka, kolik terčů BUZON pod dlažbu bude pro pokládku potřeba a jaká bude cena terčů. Podívejme se tedy, jak to s počty rektifikačních terčů je.

Na čem závisí spotřeba terčů pod dlažbu?

Dlažba na terčích BUZON PB série

Spotřeba terčů se úzce odvíjí od individuálních požadavků projektu.

Je nutné zohlednit:

- druh, formát a materiál (keramická dlažba, betonová dlažba, kámen aj.) použité dlažby

- rozměry, tvar a celkovou velikost podlahové plochy

- požadovanou nosnost plochy (pro specifické provozy s extrémním zatížením bude potřeba použít více terčů)

Kolik rektifikačních terčů tedy budete potřebovat?

Z výše uvedeného je tedy zcela patrné, že přesný počet terčů není bez bližších informací možné určit. Proto zde uvádíme pouze přibližný průměrný počet terčů pod dlažbu pro plochy 20 m2, 50 m2, 100 ma 1000 m2.

Tabulka spotřeby a rozmístění BUZON rektifikační terčů pod dlažbu různých formátů

Poznámka:
V jiných zdrojích se můžete setkat i s údajem 4 ks podstavců pro dlažbu 50 x 50 cm, který není pochopitelně příliš přesný. Již při ploše 1 m2 se dostáváte na 9 terčů na 4 dlaždice (tj. ne 16 terčů, ale pouze 9), a budeme-li plochu zvětšovat, počet potřebných terčů se bude měnit tak, jak budou společně využívány více či méně dlaždicemi. Vnitřní dlaždice budou terče sdílet, naopak okrajové dlaždice nebudou podložky využívat takto efektivně – zde právě bude hrát roli i tvar terasy, zda je čtvercová, obdélníková, do písmene L či dokonce ve tvaru U.

Příklad - Výpočet počtu terčů pro malou terasu s venkovní betonovou dlažbou 40x40 cm

Výpočet spotřeby podstavců si můžeme ukázat na příkladě malé terasy o rozměrech 1,6 m x 2,4 m (3,84 m2) a venkovní dlažbě o formátu 40 x 40 cm. (viz přiložený detailní obrázkový návod pod článkem)

Na 24 ks dlaždic 40x40cm budeme potřebovat 7 řad po 5 ks terčů, tedy 35 terčů.

Proč se počet terčů u větších dlaždic zase zvyšuje?

Až do velikosti dlažby 60 x 60 cm stačí zpravidla podepírat dlažbu pouze v jejích rozích. U větších formátů je již nutné na obvod doplnit mezi podstavce v rozích ještě další terč doprostřed strany a u formátu 90 x 90 cm již i terč pod střed dlaždice.

BUZON U-BRS systém pokládky na kolejnice sníží spotřebu potřebných terčů 

U-BRS kolejnicový systém Buzon - ukázka použití Kvalitnější pokládky zejména velkoformátové dlažby a dlaždic úzkých protáhlých rozměrů, jako je např. 120 x 60 cm, se docílí použitím kolejnicového systému BUZON U-BRS. S použitím hliníkových profilů U-BRS, na které se dlažba pokládá, jsou dlaždice lépe podepřeny, dosáhne se lepší rovinatosti a zároveň se sníží počet potřebných terčů, které kolejnice podpírají. Úspora je významná zejména u velkoformátové dlažby. Propočet spotřeby terčů a kolejnic u U-BRS systému významně závisí na tvaru terasy.

Pokud vás zajímá přesnější výpočet počtu terčů pro váš projekt, pošlete nám e-mailem ještě dnes svou poptávku.

Rozmístění a spotřeba terčů pod dlažbu při použití U-BRS systému Buzon

Návod na určení počtu a výšky PB terčů U-BRS systém - rozložení terčů a kolejnic při pokládce dlažby Rozmístění a spotřeba terčů a kolejnic Buzon U-BRS systému BRS systém BUZON pro kvalitnější a snazší pokládku dlažby