Dřevěné terasy a možnosti jejich ošetřování

Přestože jsou dřevěné terasy z exotických dřevin a tepelně upraveného dřeva velmi odolné proti povětrnostním vlivům a dřevokaznému hmyzu, pokud si přejeme zachovat přirozenou barevnost a krásu dřevěné terasy, je ošetřování ochranným nátěrem nutností.

Přípravků pro ošetřování dřevěných teras je na trhu v dnešní době široká nabídka. Jsou to různé oleje na terasy, lazury na dřevo i barvy na dřevo. Podle složení a vlastností ochrání dřevěnou terasu na různě dlouhou dobu.

Olej na terasy

Jedním z nejoblíbenějších olejů na dřevěné terasy je Olej na dřevo Ciranova Woodprotector. Je vyroben na přírodním základě a je určen výhradně na dřevěné terasy z tvrdého tropického dřeva. Jeho mírnou nevýhodou je četnost obnovování nátěru. U Woodprotectoru se doporučuje dřevěnou terasu z tropického dřeva natírat 1 – 2krát ročně.

Další možností od stejného výrobce je přípravek Ciranova Ecoprotector, z pryskyřice na vodní bázi, který je vhodný jak pro dřevěné terasy z exotického dřeva, tak pro terasy z tvrdých evropských či pryskyřičnatých dřevin. Ecoprotector nevytváří film a neloupe se. Je vhodný jak pro terasy ze dřeva, které ochrání na 1 rok, tak pro fasády ze dřeva, u nichž stačí opakovat nátěr i až po 4 letech. K výběru je 8 barevných odstínů. 

Jinou oblíbenou alternativou jsou terasové oleje OSMO určené jak pro tvrdé tropické dřevo, tak pro dřevěné terasy z jehličnatých dřevin (např. sibiřský modřín). Na výběr je několik odstínů.

Olejové lazury na dřevěné terasy

Velmi univerzálním nátěrem na dřevo je Venkovní olej na dřevo Complex, který je vhodný pro ošetření venkovního dřeva – tedy nejen dřevěných teras, ale také dřevěného nábytku, plotů a dalších dřevěných výrobků v exteriéru – a to jak z evropských, tak i z exotických dřevin. Tento olej na dřevo patří mezi středněvrstvé lazury a je nabízen v 11 barevných variantách.

Velice oblíbeným nátěrem na dřevo je Tenkovrstvá lazura Wigodecor, vyrobená na bázi rostlinných olejů a alkydové pryskyřice. Tvoří ochranný film, ale nezakrývá strukturu dřeva. Dřevěnou terasu zbarví a ochrání až na 3 roky. Na výběr je z 11 barevných odstínů.

Barva s UV ochranou

Owatrol Aquatherm je penetráční a přilnavý finální nátěr pyšnící se UV ochranou. Je vhodný pro všechny druhy dřeva, měkké evropské i tvrdé tropické dřevo. Na výběr jsou 3 odstíny.

Přípravky pro očištění a oživení venkovního dřeva

Pokud se na venkovním dřevu objevily zelené řasy nebo jeho přirozená barva vybledla, existují i přípravky na očištění dřeva a oživení jeho barvy. Těmi jsou například Ciranova Odstraňovač šedého zbarvení dřeva a Owatrol NET-TROL® Odstraňovač šedi a čistič povrchů.

Článek o údržbě alternativních dřevoplastových (wpc) teras si můžete přečíst zde.

Nátěr dřevěné terasy