Provětrávaná fasáda i dřevěná terasa v jednom hávu

Potřebujete co nejlépe sladit dřevěnou terasu s fasádním obkladem domu? Proč tedy nezvolit pro terasu i dřevěnou fasádu stejný materiál? Nabízí se hned tři varianty řešení...

Dřevěná fasáda s terasa z merbau

Provětrávaná fasáda Techniclic® v kombinaci s dřevěnou terasou Softline®

Systémy neviditelného uchycení pod prkny od společnosti Vetedy Group – tedy systémy Techniclic® a Softline® - jsou jako bratr a sestra. Systém Softline® je primárně určen pro dřevěné terasy, systém Techniclic® zase pro dřevěné provětrávané fasády.

Materiály na dřevěnou terasu

Požadavky na materiál pro dřevěné terasy jsou nejen co do odolnosti proti povětrnostním vlivům, hnilobě a hmyzu. Dřevo na terasu by mělo být také odolnější proti mechanickému opotřebení – poškrábání od nábytku apod.. Proto se na terasy ze dřeva využívají více tvrdší dřeviny, jako jsou Merbau, Ipe, Padouk, Teak.

Materiály pro dřevěnou fasádu

Pro provětrávané fasády ze dřeva lze využít vedle exotických dřevin i odolná měkčí dřeva, protože provětrávaná fasáda není přeci jen tolik vystavena riziku mechanického poškození a hlavní roli hraje dlouhá životnost, trvanlivost a odolnost materiálu. Pro dřevěné fasády se tak hojně využívají dřeva tepelně upravená, tzv. thermowood, jako jsou thermotopol, thermoborovice nebo thermojasan či tropické Ayous. Výjimkou v tomto případě není ani systém Techniclic®.

Oba systémy uchycení se však v jednom materiálu setkávají, a tím je Padouk - odolná africké dřevina s překrásnou živou kresbou a barvou.

Dřevěná terasa s dřevěným obložením z Padouku

Zde je ukázka realizace, kdy byl použit Padouk jak na dřevěnou terasu, tak na dřevěné obložení stěny, resp. přímo na její vytvoření.

Pro dřevěnou terasu byl využit systém Softline® se skrytým uchycením, pro stěnu pak systém Techniclic®pro obložení fasád, zdí a stropů. Pomocí systému Techniclic® se také často vytvářejí samostatné ploty, stěhny, hrazení či zábradlí.

Pro větší vzdušnost stěny byly v tomto případě u systému Techniclic® využity mezerníky vkládané mezi prkna. Oba systémy na sebe skvěle navazují a tvoří ucelený a harmonicky sladěný celek.

 Terasa a stěna z padouku  Dřevěná terasa a stěna z padouku  Dřevěná terasa, sezení i stěna z padouku

Fasádní systém uchycení Techniclic® je velmi kreativní

Zmíněné mezerníky jsou letošní inovací systému Techniclic® a jsou k dostání v několika rozměrech (5.5 mm, 20 mm, 30 mm).

Použitím mezerníků dodáte provětrávané fasádě větší lehkost a docílíte ještě lepšího prověrávání.

Navíc, pokud byste chtěli oživit vzhled provětrávané fasády při zachování stejného materiálu, můžete u systému Techniclic® zvolit dokonce ze 3 šířek fasádních prken. Tyto tři různé šíře fasádního obkladu lze na jedné dřevěné fasádě kombinovat a ještě více oživit jinak relativně jednotvárný vzhled dřevěné fasády. Zejména na větším plochách je využití různých šíří fasádního obkladu nebo mezerníků velmi vítaným zpestřením.

Provětrávaná fasáda s různými šířkami fasádního obkladu - termotopol, realizace Vetedy, Libanon

Využití systému Softline® jak pro dřevěnou terasu tak pro provětrávanou fasádu

Další možností „obléknutí“ dřevěné fasády i dřevěné terasy do stejného „hávu“ je využití systému Softline® jak pro dřevěnou terasu, tak pro provětrávanou fasádu. Ideální volbou je například krásná a velmi odolná dřevina Merbau.

Můžete se nechat inspirovat touto belgickou realizací, kde na dřevěnou terasu z merbau plynule navazuje dřevěná fasáda z merbau. Stejně jako u systému Techniclic®, i dřevěná fasáda vytvořená systémem Softline® nejen skvěle vypadá, ale navíc funguje i jako provětrávaná fasáda.

Dřevěná terasa i dřevěná fasáda z merbau systém Softline Dřevěná fasáda - systém Softline merbau

Nechte se inspirovat ke kreativitě, eleganci a vzdušnosti, kterou tyto unikátní systémy pro terasy a fasády umožňují.

Navíc obě použité dřeviny - merbau i padouk - jsou natolik odolné, že dřevěnou terasu ani provětrávanou fasádu z merbau či padouku nemusíte pro zachování dlouhé životnosti pravidelně ošetřovat impregnačními nátěry. Údržba je tedy snadná. Jen musíte počítat s postupnou ztrátou původní barevnosti.

Fasáda a terasa ze Sibiřského modřínu

Třetí variantou je stavba terasy a obložení fasády dřevem sibiřského modřínu. Jedná se sice o cenově dostupnější alternativu, avšak kvalitativně přeci jen horší a rizikovější, co do vzniku prasklin a trhlin ve dřevě. Je také rustikálnějšího vzhledu s větším výskytem suků a výraznější kresby.

Pro obložení fasády je možné využít jak systému skrytého uchycení Techniclic, tak i profilů pro klasickou montáž.  U dřevěné terasy ze sibiřského modřínu pak přichází v úvahu pouze klasická způsob pokládky, tedy vruty skrz prkno. Na této terase je nutné počítat s viditelnými hlavičkami vrutů.

 Dřevěné terasa ze sibiřského modřínu (klasické uchycení) Dřevěné obložení vstupu do domu ze sibiřského modřínu (Techniclic)

Další články Blogu.

Dřevěná terasa i provětrávaná fasáda z merbau - systém Softline Dřevěná terasa i provětrávaná fasáda z merbau - systém Softline 2 Dřevěná terasa i provětrávaná  fasáda z merbau - systém Softline 3 Dřevěná terasa a sezení Softline + obložení stěny Techniclic - Padouk Dřevěná terasa a sezení Softline + obložení stěny Techniclic - Padouk - 2 Dřevěná terasa a sezení Softline + obložení stěny Techniclic - Padouk - 3 Kombinace různých šíří prken na jedné dřevěné fasádě Využití mezerníků na dřevěném obložení stěny