Pokud se rozhodnete pro pokládku dlažby suchou cestou na rektifikační terče Buzon PB série, bude zjišťovat, o kolik bude potřeba navyšovat další řady PB terčů pod dlažbu. K tomu vám pomůže následující návod…

 

Rektifikační terče Buzon série PB

PB terč pod dlažbuRektifikační terče Buzon série PB jsou velmi univerzálními podstavci, které podepřou různorodé materiály. Jsou nastavitelné milimetr po milimetru od 28 mm do 965 mm (pro nižší výšku lze použít nový PB terč PB-00 s pevnou výškou 15 mm).

Pro pokládku dlažby na terče si můžete zvolit ze tří rozměrů mezerníků, které určují velikost spáry mezi dlažbou. Mezerníky jsou vysoké 17 mm a dodávají se o tloušťkách 2 mm, 3 mm a 4,5 mm.

Navíc můžete pod základnu rektifikačního terče přidat sklonový korektor BC-PH5, který upravuje spád terasy (více o použití sklonového korektoru) o 0 – 5% (Pozn.: Při využití 2 sklonových korektorů můžete upravit spád až o 10%.)

Velkou předností všech rektifikačních terčů Buzon je výborná stabilita terčů a vysoká nosnost (až 1000 kg/ks) a podepření dlažby na velké ploše hlavy. Na rozdíl od konkurenčních výrobků mají totiž rektifikační terče Buzon nejen širokou základnu terče, ale také srovnatelně velkou plochu vrchní hlavy rektifikačního terče, na které je dlažba položena. Čím větší plocha, která dlažbu podepírá, tím je pochopitelně i celá terasa stabilnější.

 

Jak určit výšku PB terče pod dlažbu s ohledem na spád podkladu a rozměr dlažby?

Pro určení výšky terče existuje jednoduchý vzorec, pro který potřebujeme znát spád podkladu (proměnná A – hodnota v %… jako cm/m ) a rozměr pokládané dlažby v centimetrech. Je potřeba také zohlednit velikost spáry, tedy tloušťku mezerníku (viz proměnná B ve vzorci).

Vzorec pro výpočet o kolik navyšovat terče pod dlažbu

 

Příklad 1: Dlažba 40x40 cm, Mezerník 4,5 mm, Spád podkladu 2%

Navyšování terčů pod dlažbu - příklad 1

Pomocí vzorce jsme zjistili, že každou následující řadu rektifikačních terčů PB série je nutné zvýšit o 0,8 cm.

 

Příklad 2: Dlažba 50x50 cm, Mezerník 6 mm, Spád podkladu 3%

navyšování terčů pod dlažbu - příklad 2

Pomocí vzorce jsme zjistili, že každou následující řadu rektifikačních terčů PB série je nutné zvýšit o 1,5 cm.

 

Příklad 3: Dlažba 60x60 cm, Mezerník 8 mm, Spád podkladu 4%

Navyšování terče - příklad 3

Pomocí vzorce jsme zjistili, že každou následující řadu rektifikačních terčů PB série je nutné zvýšit o 2,41 cm.

Celý návod ke stažení.

Související návody...

Pokud budete chtít pro úpravu sklonu plochy využít sklonový korektor, použijte tento návod na úpravu spádu terasy pomocí sklonového korektoru BC-PH5.

Návod jak stanovit počet, druh a výšku terčů PB série se sklonovým korektorem na příkladě dlažby 40x40 cm, spádu 2% a mezerníku 4,5 mm.

ilustrace Buzon terče pod dlažbu Návod - navyšování PB terče pod dlažbu