Jaké podkladové hranoly pro montáž venkovní terasy?

montáž dřevěné terasy Softline podkladní hranol 45 x 70 mm z tropického dřeva

Podkladní konstrukční hranoly jsou důležitou součástí stavby venkovní terasy. Mohou ovlivnit pevnost i životnost terasy. Jak vybrat ty správné podkladové hranoly pro terasu?

Z jakého materiálu má být podkladový hranol venkovní terasy?

Nejlepší volbou je zvolit pro vytvoření konstrukčního roštu venkovní terasy, ať již dřevěné terasy nebo wpc terasy, podkladový hranol ze stejného materiálu, jako jsou vrchní terasová prkna.

Pokud není k dispozici totožný materiál (např. u dřevěných teras z tropického dřeva nejsou vždy totožné dřeviny k dostání i v hranolech), zvolte materiál s minimálně stejnou odolností a životností, jako jsou terasová prkna.

To znamená, že například pro dřevěné terasy z thermoborovice volte také thermoborovicové podkladové hranoly.

U dřevěných teras z tropického dřeva použijte hranoly z tvrdého tropického dřeva či hliníkové profily (např. u systému Technideck).

Pro wpc terasy můžete zvolit jak wpc podkladové hranoly, případně hliníkové profily, ale také dřevěné konstrukční hranoly z tvrdého exotického dřeva, které mají také velmi dlouhou životnost a odolnost.

Naopak je zcela nevhodné pro kvalitní dřevěné nebo wpc terasy s dlouhou životností použít pro konstrukční rošt hranoly z měkčích evropských dřevin, protože po čase dojde k rozpadu konstrukce a tudíž i celé terasy.

Dobré je brát ohled také na rovnost podkladního hranolu, která hraje významnou roli při montáži venkovní terasy. Velmi se osvědčily napojované, lepené hranoly, které mají výbornou rovnost a nekroutí se. Například hranoly z evropského modřínu nabízí perfektní rovinatost, ale musejí se pro vylepšení odolnosti před instalací impregnovat.

Velikost podkladního hranolu venkovní terasy - větší hranol pomůže při podélném napojování prken

Na trhu jsou k dostání hranoly různých formátů, od menších profilů 25x40mm a 30x40 mm, přes 40x50 mm a 40x60 mm, po větší profily 45x70 mm či větší.

Všeobecně lze říci, že větší rozměr hranolu umožňuje lepší provětrání venkovní terasy. Proto je doporučován alespoň profil 40x60 mm.

V případě menší venkovní terasy, kde nebude nutné prkna podélně napojovat, je profil 40x60 mm plně dostačující.

U větších teras, kde je potřeba terasová prkna za sebe navázat, doporučujeme větší šíři podkladního hranolu, a to proto, aby se na něj vešly klipy (spojky) pro obě navazující terasová prkna. Vhodné jsou například dřevěné hranoly o profilu 45x70 mm, kde se na šíři 70 mm již bezpečně 2 klipy wpc terasy nebo dřevěné terasy vedle sebe vejdou.

Pokud u větší venkovní terasy nemáte k dispozici tyto širší podkladní hranoly, jako alternativu použijte dva hranoly vedle sebe v místě napojení – tedy jeden hranol pro každé navazující terasové prkno. V tomto případě je pak nutné počítat s větší spotřebou podkladových hranolů pro montáž venkovní terasy. Tento typ řešení konstrukčního roštu v místě napojování však nenabízí tak dobrou soudržnost celé terasy, jako varianta obou klipů (uchycení obou terasových prken) na jednom větším společném hranolu.

Podepření podkladních hranolů venkovní terasy

Pokud bude konstrukční rošt venkovní terasy podepřen pomocí rektifikačních terčů, je nutné dodržet i odpovídající vzdálenost jednotlivých terčů od sebe s ohledem na materiál hranolu.

V případě dřevěných hranolů z exotického dřeva by měly být hranoly podepřeny každých 70 cm.

U wpc hranolů je doporučená rozteč terčů od sebe 60 cm.

V případě hliníkových podkladních profilů můžete vzdálenost podkladních terčů rozšířit až na 1 metr.

Nosná konstrukce dřevěné terasy podepřená rektifikačními terči Buzon

Pro ukotvení podkladního hranolu na rektifikační terč se využívají držáky hranolů.
Držák hranolů může být buď jednostranný (tvar L) nebo oboustranný. Jednostranný držák je cenově výhodnější a zpravidla plně dostačující – na jednom terči použijeme z jedné strany, na následujícím z druhé a tak je hranol dostatečně upevněn proti pohybu.

Více o montáži venkovní terasy na rektifikační terče Buzon.

Aktuální nabídku podkladních hranolů pro terasy si můžete prohlédnout v sekci Příslušenství k terasám.

Stavba dřevěné terasy na hranolech 45 x 70 mm Podkladní konstrukce dřevěné terasy na terčích Buzon Podkladní hranoly pro montáž WPC terasy Podkladní hranoly na rektifikačních terčích Buzon Konstrukční hranol Keruing 45x70 mm Podkladní hranoly ze sibiřského modřínu WPC hranoly Likewood 30x40mm a 40x60mm Lepený hranol z evropského modřínu Podkladní hranol z tropického dřeva padouk